Baner03

Sonda

  Nie, jeżeli wójt jest dobry nie ma takiego powodu
  Tak, nikt nie powinien za długo sprawować takiego urzędu
  Nie mam zdania
 

Sprawdź wyniki sondy

Partnerzy

Społeczny Instytut Ekologiczny

Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Społecznej STELLA

Fundacja 'Regionalis'

Polecamy

Fundacja Agrinatura

Sieć Ekoturystyczna między Bugiem a Narwią

Stowarzyszenie 'Dla Dawnych Odmian i Ras'

Czasopismo Biokurier

WYNIKI KONSULTACJI SPOŁECZNYCH „ŻYWIENIE DZIECI W SZKOŁACH” w powiecie Ostrów Mazowiecka


autor: kp

PlakatNa terenie powiatu ostrowskiego zakończyły się, trwające od 15 maja do 1 czerwca 2014 roku konsultacje społeczne na temat żywienia dzieci w szkołach. Konsultacje w formie ankiet to kolejne działanie, realizowane na terenie powiatu, przez Społeczny Instytut Ekologiczny w ramach programu „Sieć wsparcia partycypacji kobiet na obszarach wiejskich”. Celem konsultacji było zbadanie oczekiwań i opinii mieszkańców w zakresie rozwiązań żywieniowych w placówkach szkolnych.

Efektem przeprowadzonego działania okazało się nie tylko zebranie informacji. Ogromne zainteresowanie i burzliwy odzew zarówno ze strony rodziców jak i nauczycieli sprowodował, że uczestniczki projektu zadecydowały o powołaniu ogólnopowiatowego stowarzyszenia o nazwie „Rzepa,.” Celem stowarzyszenia będzie wprowadzenie do szkół całego powiatu ostrowskiego, zdrowej i ekologicznej żywności, produkowanej przez lokalnych rolników.

Na 10 lipca zaplanowano pierwsze spotkanie organizacyjne, którego celem będzie wypracowanie statutu stowarzyszenia. Rodzice, nauczycie, rolnicy i wszyscy zainteresowani współpracą oraz działaniami stowarzyszenia mogą kontaktować się w tej sprawie z jedną z inicjatorek „Rzepy”- Jadwigą Farat z Wąsewa tel 509 101 075

Przeprowadzone konsultacje pokazały, że mieszkańcy powiatu żywo interesują się żywieniem dzieci w szkole a zdrowe, ekologiczne jedzenie to temat bliski wielu sercom. W badaniu wzięło udział 1108 osób, głównie rodziców uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z następujących gmin: Andrzejewo, Boguty –Pianki, Brok, Małkinia, Ostrów Mazowiecka, Wąsewo i Zaręby Kościelne oraz z miasta Ostrów Mazowiecka.

Na pytanie 1 „Czy w szkole, w której uczy się Pani/ Pana dziecko,
jest stołówka?”
TAK odpowiedziało 876 respondentów (co stanowi 79,06% badanych).
NIE odpowiedziało 224 respondentów (co stanowi 20,02% badanych).

Na pytanie 2 „Czy uważa Pani/ Pan, że stołówka w szkole jest potrzebna?”TAK odpowiedziało 1070 respondentów (co stanowi 96,57% badanych).
NIE odpowiedziało 33 respondentów (co stanowi 2,98% badanych).

Na pytanie 3 „Czy Pani/ Pana zdaniem posiłki w stołówce powinny
być przygotowywane ze świeżych’ lokalnych produktów?”
TAK odpowiedziało 1080 respondentów (co stanowi 97,47% badanych).
NIE odpowiedziało 16 respondentów (co stanowi 1,44% badanych).

Na pytanie 4 „Czy Pani/ Pana zdaniem szkolne posiłki powinny
być przygotowywane przez firmy cateringowe?”
TAK odpowiedziało 164 respondentów (co stanowi 14,8% badanych ).
NIE odpowiedziało 914 respondentów (co stanowi 82,49% badanych ).

Na pytanie 5 „Jeżeli w szkole nie ma stołówki lub dziecko nie korzysta
z niej – posiłek dziecka w szkole to:”

Kanapka przygotowana w domu
TAK odpowiedziało 982 respondentów (co stanowi 88,63% badanych).
NIE odpowiedziało 18 respondentów (co stanowi 1,62% badanych).

Słodycze lub chipsy
TAK odpowiedziało 115 respondentów (co stanowi 10,38% badanych).
NIE odpowiedziało 530 respondentów (co stanowi 47,83% badanych).

Sok owocowy lub warzywny
TAK odpowiedziało 703 respondentów (co stanowi 63,44% badanych).
NIE odpowiedziało 108 respondentów (co stanowi 9,75% badanych).

Napój gazowany
TAK odpowiedziało 112 respondentów (co stanowi 10,11% badanych).
NIE odpowiedziało 521 respondentów (co stanowi 47,02% badanych).

Owoce sezonowe: jabłko, gruszka, śliwki itp.
TAK odpowiedziało 714 respondentów ( co stanowi 64,44% badanych).
NIE odpowiedziało 107 respondentów (co stanowi 9,66% badanych).

Owoce importowane: pomarańcza, banan, mandarynka itp.
TAK odpowiedziało 412 respondentów (co stanowi 37,18% badanych).
NIE odpowiedziało 258 respondentów (co stanowi 23,29% badanych).

Mleko lub przetwory mleczne
TAK odpowiedziało 519 respondentów (co stanowi 46,84% badanych).
NIE odpowiedziało 209 respondentów (co stanowi 18,86% badanych).

Na pytanie 6 „Czy w szkole jest sklepik?”TAK odpowiedziało 711 respondentów (co stanowi 64,17% badanych).
NIE odpowiedziało 349 respondentów (co stanowi 31,5% badanych).

Na pytanie 7 „Czy w sklepiku są sprzedawane: chipsy, batoniki i inne słodycze oraz napoje gazowane?”TAK odpowiedziało 678 respondentów (co stanowi 61,19% badanych).
NIE odpowiedziało 306 respondentów (co stanowi 27,62% badanych).

Na pytanie 8 „Czy Pani/ Pana zdaniem takie produkty jak chipsy, batoniki, napoje gazowane i energetyzujące powinny być dostępne w szkolnym sklepiku?”TAK odpowiedziało 121 respondentów (co stanowi 10,92% badanych).
NIE odpowiedziało 939 respondentów (co stanowi 84,75% badanych).

Na pytanie 9 „Czy Pani/ Pana zdaniem w sklepiku szkolnym tzw. śmieciowe jedzenie takie jak chipsy, batoniki, itp., powinno się zastąpić zdrowszym jedzeniem (np. owoce, świeże kanapki, produkty ekologiczne) ?”
TAK odpowiedziało 951 respondentów (co stanowi 85,83% badanych).
NIE odpowiedziało 120 respondentów ( co stanowi 10,83% badanych).

Na pytanie 10 „Czy był/a by Pan/ Pani skłonny/a zapłacić drożej za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych?”
TAK odpowiedziało 876 respondentów (co stanowi 79,06% badanych).
NIE odpowiedziało 183 respondentów (co stanowi 16,52% badanych).

Na pytanie 11 „Jeśli był/a by Pan/ Pani skłonny/a zapłacić więcej za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych, to byłoby to więcej o”

5%
TAK odpowiedziało 378 respondentów (co stanowi 34,12% badanych).

10%
TAK odpowiedziało 380 respondentów (co stanowi 34,3% badanych).

20%
TAK odpowiedziało 110 respondentów (co stanowi 9,93% badanych).

więcej
TAK odpowiedziało 21 respondentów (co stanowi 1,9% badanych).

Na pytanie 12 „Czy Pani/ Pana zdaniem można byłoby coś zmienić  w żywieniu dzieci w szkole, jeśli ta, to co?”
respondenci odpowiedzieli następująco:
- Otworzyć stołówki w szkołach, gdzie będą na miejscu gotowane obiady.
- Sprzedawać w sklepiku kanapki z sałatą i świeżymi warzywami.
- W szkole powinna być możliwość zjedzenia śniadania, ponieważ uczniowie nie zawsze zdążą zjeść w domu.
- Aby w jadłospisie stołówek nie powtarzały się posiłki i były bardziej urozmaicone.
- Więcej owoców i warzyw w jadłospisie szkolnym.
- Niech dzieci jedzą słodycze, ale w odpowiedniej ilości.
- W sklepiku powinny być owoce, świeże soki owocowo – warzywne, serki, jogurty, a nawet suszone owoce (morele, rodzynki, orzechy), a nie same słodycze.
- Mniej niezdrowej żywności typu żelki, napoje gazowane, chipsy itp.
- Usunąć ze sklepiku słodycze, napoje gazowane, lody, chipsy itp.
- Przygotowywać posiłki chętnie zjadane przez dzieci np. osobiście moje dziecko nie lubi ryżu i gulaszu.
- Obiady szkolne są zdrowe i smaczne.
- Zakaz jedzenia chipsów i batoników, tylko zdrowe jedzenie.
- Wycofać ze sklepików śmieciowe jedzenie.
- Mniej soli, zupy bez „Vegety” i kostek rosołowych.
- Zamiast słodkich gazowanych napojów powinna być niegazowana woda mineralna.
- Unikać zapiekanek i słodkich bułek.
- Proponować dzieciom surówki i soki ze świeżych owoców, żeby zachęcić je do większego spożycia owoców i warzyw, nie zawsze da się to zrobić w domu, a w grupie rówieśniczej dzieci chętniej po nie sięgną.
- Edukacja na temat otyłości i jej skutków dla zdrowia i życia.
- Owoce i warzywa powinny być dla wszystkich uczniów, a nie tylko w klasach młodszych szkoły podstawowej.
- Mniej cukru i słodzonych produktów.
- W okresie zimowym wprowadzić szklankę ciepłego mleka lub kakao z bułką.
- Osoby wybierające firmy cateringowe powinny zwrócić uwagę nie tylko na to, że obiady są tanie, ale również, czy są dobrej jakości.
- Firmy cateringowe znacznie obniżyły jakość przygotowywanych potraw.
- Ad. 10 – 11 – pod warunkiem, że byłoby to produkty z terenu powiatu ostrowskiego od lokalnych producentów, a nie dużych koncernów lub krajowych wielohektarowych upraw, gdyż w tym przypadku w ekologiczność nie wierzę.
- Można zaangażować osoby publiczne w akcje promowania zdrowego żywienia w szkołach.
- Wprowadzić automaty z wodą mineralną.


WNIOSKI Z PRZEPROWADZONYCH KONSULTACJI

♦ Badanie wykazało, że większość ankietowanych (rodziców) chciałaby, aby posiłki byłyby przygotowywane na miejscu, w szkolnej stołówce. Firmy cateringowe, które przywożą obiady dostarczają je niekiedy z bardzo daleka przez co nie zawsze są to posiłki ciepłe.

♦ Prawie wszyscy ankietowani stwierdzili, że posiłki w stołówce powinny być przygotowywane ze świeżych, lokalnych produktów.

♦ Z badania wynika, że oprócz obiadu w szkole dzieci zjadają głównie kanapki przygotowane
w domu i owoce sezonowe oraz piją soki owocowe.

♦ Rodzice nie chcą, aby w sklepikach szkolnych sprzedawane były chipsy, batoniki, napoje gazowane i energetyzujące. Tymczasem w większości sklepików są one dostępne dla dzieci w każdej chwili. Ankietowani postulują, aby tzw. śmieciowe jedzenie zastąpić zdrowszym, ekologicznym pożywieniem.

♦ Ankietowani w większości są skłonni ( prawie 80% ankietowanych) zapłacić więcej (5 – 10%, a nawet więcej) za obiady szkolne przygotowywane z produktów ekologicznych.


  • Plakat

Wyszukaj

Bądź na bieżąco

Artykuły - kanał RSS

Newsletter

Wypisz z newslettera

Kalendarz wydarzeń

Kliknij na wyróżnioną datę, aby zobaczyć szczegóły!